Jdi na obsah Jdi na menu
 


Revitalizace našich panelových domů.

17. 1. 2010
Revitalizace našich panelových domů.
 
 
Vážení přátelé,
v minulém článku ze dne 15. 1. 2010 jsem psal, že jsem se zúčastnil dne 13. 1. 2010 jednání v Praze za účasti představitelů společnosti MUROM a.s. a jejich právního zástupce, kde jsme mimo jiného projednávali otázku revitalizace našich domovů. Také jsem vám na toto téma přislíbil samostatný článek, o který se nyní pokusím.
 
Protože se mě neustále ptáte, jak je to do budoucna se zateplením domů, výměnou oken, opravou střech a výtahů, tak jsme na jednání v Praze hovořili i o těchto věcech.
Je dáno, že do doby prodeje našich domovů je majitelem nemovitostí společnost MUROM a záleží na nich, co budou chtít opravovat a do čeho budou dávat své investice (mimo havarijních stavů). Vlastník nemovitostí nemá povinnost, aby nám naše požadavky realizoval. Zjednodušeně napíši, co se bude dále dít. Teď na jaře dostaneme od společnosti MUROM a.s. nabídky na odkoupení bytových jednotek a záleží na nás, zda si je koupíme nebo nekoupíme. Jakmile několik nájemců koupí své domovy, tak se utvoří všude společenství vlastníků a tyto společenství už pak sami hospodaří se svým majetkem. Společnost MUROM se také automaticky stává členem společenství vlastníků a to podle svého podílu na majetku. Znamená to, čím více bytů společnost prodá nájemníkům, tím menší podíl mají ve společenství vlastníků a naopak. V začátcích nás společnost MUROM vždy na jednáních přehlasuje, protože bude mít ve společenství vlastníků většinový podíl, ale později budou mít majitelé bytů více hlasů a tak bude záležet na každém z nás, pro jaký navržený návrh se rozhodneme hlasovat.
Jakmile si koupíte bytovou jednotku, tak již nebudeme platit nájem, ale budete vždy přispívat (platit) měsíčně do fondu oprav a to částkou, na které se většina společenství vlastníků hlasováním dohodne.
Naspořené prostředky, (což může trvat i několik let) se potom můžou investovat do oprav budov, oken, dveří atp. Je také možnost si na opravy vzít úvěr. Všechna počáteční rozhodnutí ve společenství vlastníků jsou problémové, protože když nejsou peníze na kontě, tak se těžko provádí třeba oprava střechy nebo zateplení budovy. Také ve vedení společnosti vlastníků budou různě schopní lidé, kterým vy dáte svůj hlas a kteří za vás budou všude rozhodovat.
 
Vzhledem k tomu, že nejvyšší představitelé společnosti MUROM v čele s Ing. Drábkem se nebrání možnostem oprav našeho budoucího majetku a jsou ochotni nám a samozřejmě i sobě pomoci s celkovým projektem revitalizace (revitalizace - je to obnova a stabilizace něčeho nefunkčního do funkčního stavu), tak záleží nyní pouze na nás, jak se k celé nabízené věci postavíme a zda společnost přesvědčíme, aby své finanční prostředky investovala do projektu a poté do oprav našeho společného majetku.
Jedná se o velmi důležité a rychlé rozhodnutí, protože jak jsem vám již v minulosti psal, tak jsem na vaši žádost předjednal možnost, aby se společnost zapojila do revitalizace a tím nám všem pomohla.
 
Společnost MUROM je ochotna nyní vypracovat dotační programy a požádat o příslušné dotace. Vše je spojeno s rozhodnutím, které musíme co nejdříve učinit my sami nájemníci a budoucí majitelé bytů. Vzhledem k tomu, že v evropské unii ubývají peníze na tyto projekty a nebudeme sami, kdo o část finančních prostředků bude žádat, tak je samozřejmostí, že čím dříve o dotace zažádáme, tak o to máme větší naději tyto ubývající dotace získat. Je velice pravděpodobné, že v příštích letech již nebude možnost o tyto dotace požádat, protože budou zrušeny nebo nebudou tak příznivé.
Tímto způsobem bysme nyní mohli uspořit až cca 40% celkových nákladů na regeneraci bytových domů a bytů samotných. Je samozřejmostí, že se rekonstrukcím žádné společenství vlastníků v blízké budoucnosti nevyhne, ale ne dříve, než by si samo naspořilo částku odpovídající různým opravám. Ovšem později si bude každé společenství vlastníků veškeré rekonstrukce dělat samostatně a za podstatně vyšší a naspořené peníze. Dále si veškerou projektovou dokumentaci budou muset jednotlivá společenství vlastníků nechat udělat samostatně a na vlastní náklady. Znamená to, že vše si budou jednotlivá společenství vlastníků platit pouze ze svého fondu oprav, pokud tam budou mít dostačující finanční prostředky.
 
Vzhledem k tomu, že společnost MUROM a.s. je povinna nám oprávněným nájemníkům převést byty do našeho vlastnictví na základě smlouvy se společností ČEZ a.s. za zvýhodněných podmínek (1183,- Kč atp.), považuje za svojí morální povinnost se nás zeptat, zda chceme, aby provedla za nás regeneraci a požádala tím o příslušné dotace.
Záleží to pouze na našem rozhodnutí, zda chceme, aby společnost nyní za svoje prostředky zpracovala dokumentaci a požádala o příslušné dotace. Společnost nemá povinnost tyto věci za nás dělat.
 
Co to pro nás budoucí vlastníky jednotlivých bytů do budoucna znamená? Znamená to pro nás relativně minimální investici, kterou budeme nadále a pravidelně platit do fondu oprav.
Pokusím se popsat situaci na příkladu.
Dnes platíme všichni nájem přibližně 25,- Kč za 1m² podlahové plochy. U bytu 1+3 se jedná zhruba o celkových 80 m². To znamená, že za tzv. holý nájem platíme přibližně 2000,- Kč. Tyto peníze jsme dříve platili ČEZu dnes MUROMu a po vzniku společenství vlastníků je budeme platit do fondu oprav, pokud si neodhlasujeme jinou částku.
 
Někteří lidé mají ovšem představu, že až v jejich domě vznikne společenství vlastníků, tak se budou snažit odhlasovat, aby platili do fondu oprav za 1m² třeba pouze 10,- Kč. Myšlenka je to pěkná, ale za takto malou částku vybraných peněz tito lidé a jejich společenství vlastníků neopraví nic a dále mám pocit, že to tito lidé nemyslí s naším majetkem moc dobře. Než naspoří na opravu budovy, tak jim tato dříve spadne, protože všichni víme, v jakém stavu budovy jsou. Je také možnost si vzít úvěr od banky.
Dnes je spočítáno a prokázáno, že aby se dalo do fondu oprav průběžně naspořit dostatek peněz na opravy, nesmí tato částka být nižší než 25,- Kč na 1m² podlahové plochy.
 
Pro nás to znamená, že pokud se zavážeme společnosti MUROM, že do budoucna po určitou dobu budeme nadále platit 25,- Kč za 1m² do fondů oprav a že máme zájem, aby za nás v nynější době vypracovali projektovou dokumentaci a požádali za nás o příslušné dotace, tak je společnost MUROM ochotna své vlastní peníze do projektu investovat.
Protože projektová dokumentace a věci související s dotacemi stojí milióny, tak společnost po nás bude vyžadovat k zahájení akce podepsaný souhlas.
 
Snad jsem vám nastínil co nejpodrobněji, co nás bude v nejbližších dnech čekat. Vzhledem k tomu, že vás mimo jiné i v tomto ohledu budou muset navštívit domovní důvěrnici, tak se v těchto dnech zpracovává cca dvou stránková informační zpráva, kde bude popsáno, co třeba znamená komplexní regenerace panelového domu, co regenerace zahrnuje, jaké nám přinese výhody nebo kdy s regenerací začít. Tuto informační zprávu si každý přečtete a sami se rozhodnete, co je pro nás důležité a výhodné. Já za svou osobu určitě tuto zprávu podepíši.   
 
Všem čtenářům a jejich rodinám přeji životní pohodu.
 

17.1.2010                                                                           Václav Kucharský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Tak jak to je ..

(Joe, 20. 1. 2010 8:46)

Prosím předsedu SV a ostatní přispivatele, kteří tomuto rozumí viz příspěvky níže, ať jsou konkrétní. Není tedy pravda, že když MUROM bude mít většinu v hlasování o částce do fondu oprav a navrhne částku, se kterou ostatní nebudou souhlasit, tak se stane co. Podle mě Murom jako většinový vlastník si prostě prosadí svou. Nebo mi to vyvraťte nebo vysvětlete.Děkuji. Dodatek, nikdo tady Vencu K. neodsuzuje naopak je u hodně lidí velký bojovník a zaslouží velké poděkování,ale vyjádřit názory snad patří k dnešní době. Proto hned Sašu nebudu kamenovat a nadávat mu.

dodatek

(P.S., 20. 1. 2010 7:47)

ještě dodatek, nikdo tu nepsal nic proti V. Kucharskýmu. To jste to Olgo, Vláďo předsedo a jiní špatně pochopili.
Já si osobně myslim, že to co píše Saša stojí minimálně za přemýšlení.
I když nám V.K. hodně pomohl, tak není vševěd a spasitel a tudíž se může stát, že i jemu něco unikne.

S pozdravem Pavel.

IP adresy

(taky nájemník, 20. 1. 2010 6:51)

Možná by stálo za to zveřejnit IP adresy pisatelů - jen tak pro formu.

Reakce na reakci

(Vláďa, 19. 1. 2010 22:34)

Plně souhlasím s paní Olgou. Kdo si myslí, že si byt koupí za levno a do fondu oprav bude přispívat málo, nejraději snad nic, tak ať si byt radši nekupuje. Dnes je doba kdy se za všechno platí, takže pokud chceme bydlet kvalitně a bezpečně, musíme něco investovat. Děláme to pro sebe. Do teď jsme bojovali o to, aby jsme měli lepší bydlení a když je ta možnost tak najednou otočíme. Je vidět, že sem píšou i lidé, kteří o téhle problematice nemají ani páru a zbytečně vyvolávají paniku. Lidi do teď jsme panu Kucharskému mohli věřit a doposud všechno vybojovával pro nás, tak nedejte na tyhle chytré hlavy a věřte panu Kucharskému dál. On nás 100% nepodrazí a nedá. Kolikrát mi přijde, že tyhle příspěvky snad ani nepíší nájemníci, ale spekulanti, kteří se nám snaží uškodit. Nebo jsou to lidi, kteří nejsou schopní dát si dohromady že 1 a 1 jsou 2.

reakce

(Olga, 19. 1. 2010 22:25)

Dobrý den, čtu si tyhle příspěvky a opravdu se nestačím divit. Pan Kucharský se místo vděčnosti, za to všechno co pro Vás udělal a stále dělá dozvídá, jak ho uplácí ČEZ i Murom a jak se na něj hází různá špína. Je mi z lidí, kteří se neštítí tohle napsat a mluvit nanic. Měli by být vděční, že si můžou byt koupit za tak super cenu, kterou pro ně tenhle pán, bez jakékoliv cizí finanční podpory vybojoval a být rádi, že v době tak vysoké nezaměstnanosti a velké nejistoty nemusí chodit žebrat do banky o úvěry, které by navíc nemuseli vůbec dostat nebo by je spláceli až do důchodu. Navíc nechápu pana Sašu, který je opravdu s jeho příspěvkem úplně mimo tak pana Novaka a jeho příspěvek. Pamatuji si přesně jak všichni vykřikovali, že chtějí plastová okna, nové dveře, zateplení a věčné nářky v jak špatném stavu domy jsou. Teď když je tu ta možnost opravit ty dezolátní domy s finanční podporou Muromu, tak protože by jsme se museli na opravách finančně podílet, tak je barák v pořádku a pár roků to ještě vydrží. Je vidět, že stačí jeden hloupý článek, který má v lidech vyvolat paniku a lidi hned otočí. Pane Kucharský obdivuji Vás a děkuji, že pro lidi, pro Vás úplně cizí děláte to co děláte a doufám, že s panem Novákem a panem Sašou nebudeme muset jednou vytvářet společenství. Lidi kteří to budou muset učinit upřímně lituji, protože boje za výši platby do fondu oprav jim s těmito lidmi nezávidím.

souhlas

(Sasa, 19. 1. 2010 22:12)

plne souhlasim, jsem rad ze tu jsou rozumni lidi

Příspěvek na opravu.

(Novak karel, 19. 1. 2010 17:30)

Když budu kupovat byt, tak abych platil co nejméně. A ne hned nechávat zateplovat panelák. Zatím úplně stačí nové okna a dveře. Až se našetří pak se panelák zateplí. Když to vydrželo 30 let tak to ještě pár roku počká.

RE: Varování

(Předseda SV, 18. 1. 2010 17:53)

Pane Sašo, nechtěl jsem se do vašeho problému míchat, ale aby někdo hned na začátku jako vy napsal tolik hloupostí, tak to jsem nečekal. Píšete, že moc dobře vítem jak to chodí ve společenství vlastníků. Já jsem předseda společenství vlastníků a můžu zde s jistotou napsat, že tomu vůbec nerozumíte a že nevíte prakticky nic o hospodaření žádného společenství, vzniku společenství, hlasování a dalších velice důležitých věcech. Nemáte vůbec páru, o co se zde jedná. Píšete, že víte, jaký podvod se chystá. Kdyby jste se jen trochu zamyslel nebo někde zeptal, tak by jste musel přijít na to, že od společnosti MUROM je to pro vaše budoucí nové společenství vlastníků jedinečná nabídka a nejde o žádný podvod. Takovou nabídku a to neznám podrobnosti by jsme my v našich začátcích uvítali s otevřenou náručí a dnes by jsme měli o 30% dluhů méně a byli by jsme úplně bez starostí. Taky jste napsal, že se pan Kuchraský dal ovlivnit, je to od Vás dost nedůstojné tvrzení. Já toho člověka osobně neznám, ale z jeho činů, návrhů a jeho článků je jasné, že je to velice chytrý člověk znalý věci a zatím neudělal nic co by uškodilo lidem, o které se neustále zajímá. Místo planých a siláckých řečí se s ním pokuste zkontaktovat a věřím, že Vám vše vysvětlí k Vaší spokojenosti a vy se tady lidem rád omluvíte za vaše nepodložené výroky.

odpověd

(Saša, 18. 1. 2010 12:39)

Pane Záluský,koukám že nevíte co píšete,jsou dvě možnosti- jste tip člověka co se nechá napálit kdejakou kravinou jako jsou reklamy na kosmodisk a podobně a potom chápu že se necháte okrást od Muromu, a nebo jste chytrý a víte o co společnosti Murom jde ale záměrně balamutíte lidi že je vše ok, já moc dobře vím jak to chodí ve společenství vlastníků, nebudu tady znova psát jaký podvod se tu chystá, a jen chci připomenout slova pana Kucharského - Murom není charita nic vám neopraví, byty koupili aby na nich vydělali ( není to doslovně jak to řekl. A ještě jedna maličkost, společnost Murom investuje miliony a pak to budeme splácet formou fondu oprav, to zní jako docela fajn, ale každý rozumný člověk ví že nic není zadarmo, takže půjčíme si od Muromu milion a kolik vrátíme???? lidi nebuďte hloupé ovce.
Panu kucharskému patří velké uznání a velký dík za to co pro nás udělal,a máte pravdu,že jsem nebojoval ze začátku, ale teď když vidím že se něco špatného děje a že se nechává ovlivnit i člověk který bojoval za naše byty, tak jsem rozhodnut jít proti,je mi jedno co si uděláte ve svojim baráku, ale u nás musí lidi vědět co se proti nim chystá. A ještě poslední věc, ohledně těch 5000, do fondu oprav , přečtě si co p. Kucharský píše, že společnost Murom v některých případech bude mít vetšinu při rozhodování, a to znamená že když je většína pro zvýšení fondu oprav, tak se prostě zvýší,tak přemýšlejte, nejdřív není Murom charita a nic nám nedá a najednou nám chce půjčit miliony?

..........

(Záluský, 18. 1. 2010 12:10)

Sašo i ty jeden bojovníku, proč jsi všemi silami nebojoval, když šlo o byty v době když to bylo důležitý. Je vidět, že tomu vůbec nerozumíš. Tady nejde vůbec o nějaký dveře, schránky na dopisy nebo podobný drobnosti za deseti tisíce, ale jde o milióny. Taky se nikomu nebudeme podle článku upisovat, aby jsme mu platili nějaké peníze. Ale jak jsem já a moji kolegové v práci pochopili z článku, tak bude chtít Murom, svoje peníze zpátky, který by teď za nás zaplatil a tím podpisem chce mít záruku, že do fondu oprav nepřestanou lidi platit, nebo že si to za pár dnů nerozmyslí jak je zvykem. Potom nevím jaký podíl má mít Murom na našich bytech? Vůbec tomu nerozumíš a co píšeš za pitomosti, že nás Murom může přehlasovat a budeme platit 5000kč. Můj bratr je ve společenství nájemníků v Klášterci a je to tak, jak tady píše pan Kucharský. Dva kolegové tady s práce jsou taky ve společenství vlastníků a říkají, že tomu vůbec nerozumíš, že má pravdu pan Kucharský. Záleží na tom, co nám Murom nabídne. Jako poslední ještě nevíš co bude napsaný v tý informační zprávě a už jsi chytrej jak rádio. Neplaš lidi a počkej až se všechno dovíš. Lidi nejsou pitomý jak si ty asi myslíš. Pan Kucharský nikde nepsal, že to musíme podepsat, ale že on to podepíše. Buď patříš k nějaký konkurenční realitce nebo nevíš o čem píšeš. Není tady žádný Trojský kůň, ale kůň to psal.

Varování

(SAŠA, 17. 1. 2010 20:28)

POZOR LIDI. TOHLE CO TADY PAN KUCHARSKÝ PÍŠE ZNÍ HEZKY ALE KDYŽ PTÁČKA LAPAJÍ PĚKNĚ MU SPÍVAJÍ,NENECHME SE ZATÁHNOUT DO ŽÁDNÝCH SMLUV SE SPOLEČNOSTÍ MUROM, PROSÍM PŘEMÝĚLEJTE, PROČ SE UPISOVAT NĚKOMU SMLUVNĚ ŽE MU BUDU PLATIT NĚJAKÉ PENÍZE?MÁM PŘÍBUZNÉ KTEŘÍ SI NEDAVNO KOUPILI BYT OD MĚSTA, A KAŽDY VÍ V JAKÉM JSOU STAVU MĚSTSKÉ BYTY A UŽ SI NASPOŘILI NA NOVÉ DVEŘE A JINÉ VĚCI, A NEMUSÍ SE NIKOMU UPISOVAT. TAK JAKO PAN KUCHARSKÝ JE PRO SPOLEČNOST MUROM TAK JÁ JSEM PROTI, A OD DNEŠNÍHO DNE BUDU BOJOVAT VŠEMI PROSTŘEDKY PROTI TOMU ABY NÁS CHTĚL NĚKDO OKRÁST, A I PŘEZ TO ŽE PAN KUCHARSKÝ TVRDÍ JAK JE TO VÝHODNÉ. JEDEN PODVOD NA LIDI TU UŽ BYL OD ČEZU, NENECHME ABY SPOLEČNOST MUROM JAKÝMKOLIV ZPŮSOBEM MĚLA PODÍL NA NAŠECH BYTECH. UŽ TO ŽE BUDE SMĚT SPOLUROZHODOVAT O ČÁSTCE KTEROU BUDEME PLATIT DO FONDU OPRAV, KDYŽ NÁS PŘEHLASUJE TAK MŮŽE CHTÍT TŘEBA HOLÝ NÁJEM 5000KČ PRO MUROM TO JE MINIMÁLNÍ ČÁSTKA, PRO NÁS ALE NE, PROTO LIDI PŘEMÝŠLEJTE.