Jdi na obsah Jdi na menu
 


MF Dnes

4. 10. 2008
 

 

Další demonstrace proti firmě ČEZ

 
16. října 2008 0:00

 

 

Majitelé bytů na prodej vyšli do ulic, tentokrát v Chomutově

 

 

Chomutov - „ČEZu se nebojíme, byty si obhájíme!“ Transparenty s tímto a podobnými nápisy znovu drželi nad hlavou účastníci včerejší demonstrace proti chystanému způsobu prodeje bytů, které v kraji patří právě elektrárenskému gigantu. Do centra Chomutova na ni přišlo kolem dvou set padesáti lidí. Podobná demonstrace už proběhla před 14 dny v Kadani.

„Chtěl jsem lidem ještě před volbami říct, kdo z politiků nám nabídl pomoc a něco pro nás dělá, a kdo naopak vůbec neprojevil zájem,“ uvedl Václav Kucharský, autor petice proti způsobu prodeje „elektrárenských bytů“ a svolavatel protestu. „Já nejsem v žádné straně, proto jednám se všemi politiky. Žádám je o pomoc,“ dodal s tím, že má podporu od poslanců ČSSD i radnic vedených ODS.

ČEZ možná změní názor ČEZ získal v 90. letech při přerozdělování státního majetku kolem dvou tisíc bytů v Chomutově, Kadani a Klášterci nad Ohří. Nyní se je rozhodl prodat. Sice je nabídl nájemníkům, ale nikoliv přednostně a za zbytkovou cenu, jak je tomu u obdobných privatizací obvyklé, ale v nabídkovém řízení - tedy, že jakýkoliv zájemce se o domy může ucházet se svou nabídkou a firma si z nich vybere.

Radnice všech měst, kde se byty nacházejí, už ČEZu nabídly, že je převezmou a nájemníkům je prodají za ceny obvyklé při prodeji městských bytů.

Včera však o možné změně způsobu prodeje jednalo vedení společnosti se zástupci odborových organizací. „Orgány společnosti by se v příštím týdnu mohly zabývat možnostmi prodeje bytů. My rozhořčení nájemníků rozumíme, musíme se ale chovat jako řádný hospodář, což nám ukládá zákon,“ sdělil Ota Schnepp, mluvčí ČEZu pro severní Čechy.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy

25.08.2008 - ONDŘEJ ČERNÝ - Severní Čechy - str. 03

Důchodci válčí proti firmě ČEZ
 
DOSTALI BYTY. CO S NIMI BUDE DÁL? Stovky lidí podepsaly petici proti prodeji takzvaných elektrárenských bytů. Firma je chce prodat tomu, kdo dá dobrou nabídku. Lidé se bojí, že je vykoupí podnikatel, který sem pošle sociálně slabé.

Kadaň - Do Podkrušnohoří přišla většina z nich za prací v sedmdesátých letech. Dostali práci v elektrárnách v Tušimicích a Prunéřově u Kadaně. A s ní i byty.
Tehdy narychlo a nekvalitně postavené paneláky v Chomutově, Klášterci nad Ohří a Kadani, o něž se desítky let nikdo příliš nestaral, se dnes polostátní společnost ČEZ chystá rozprodat formou, které se oficiálně říká nabídkové řízení. V praxi to znamená, že zájemci dají ČEZu své nabídky a on si vybere.
Problém je v tom, že i pokud by obyvatelé domů vytvořili společenství nebo družstva a nějakou nabídku poslali, nemají šanci reagovat na nabídky ostatních. Obávají se tedy toho, co již některá severočeská města zažila - domy koupí realitní kancelář i s nájemníky a postupně sem začne stěhovat neplatiče z bytů v Praze a okolí. Vydělá pak na prodeji takto uvolněných bytů v lukrativních lokalitách.

Petice proti firmě Lidé z takzvaných elektrárenských bytů se o nabídce prodeje dozvěděli počátkem srpna, v době prázdnin a dovolených. Přesto prakticky okamžitě jeden z nich sepsal petici, ve které žádá ČEZ, aby byty, které získal zdarma od státu, prodal nájemníkům za ceny, za něž se privatizují městské byty. Tedy nikoliv za tržní cenu, ale naopak za cenu velmi nízkou stanovenou podle stáří a opotřebovanosti domů.
„Jsou to staré paneláky, do kterých nikdo neinvestoval. Bydlí v nich většinou lidé, kteří v elektrárnách léta pracovali a dnes jsou to už třeba důchodci. Ty domy jsme v nájmech mnohokrát zaplatili. Když jsme se ptali na privatizaci, vždy nám řekli, že je dostaneme za symbolické ceny. A najednou je tu nutnost nabídnout nejvyšší cenu a nikoliv za byt, ale za dům. Banky nám ale úvěr nedají. I když vzniknou společenství, není jasné, zda za svou nabídku byty dostanou, nemají se tedy ani jak za úvěr zaručit,“ rozčiluje se Václav Kucharský, autor petice, kterou již podepsaly stovky lidí z těchto bytů.
Staré paneláky jsou navíc v dost špatném stavu. Na některých v Kadani jsou dokonce praskliny. V kritickém stavu jsou elektroinstalace i rozvody vody. Střechy jsou pozáplatované, okenní rámy se musí nutně vyměnit, jinak brzy vypadnou.
„Když se na to podívá odhadce, uvidí, v jakém stavu ty domy jsou, jak se do nich neinvestovalo, nejsou zateplené, potřebují opravy a podle odhadu nabídne banka nějakou sumu na hypotéku. Víc ale nemají lidé šanci získat. Jak mají konkurovat nabídkám realitek, které v tom umí chodit? Je přeci jasné, že ostatní společnosti taková začínající společenství přeplatí. Čili ČEZ nemá zájem byty prodat nájemníkům, ale někomu jinému,“ upozornil Kucharský.

ČEZ: Vše je v pořádku Elektrárenský gigant tvrdí, že jím zvolený způsob je správný a neodporuje žádným zákonům. Naopak, že se jako správný vlastník a řádný hospodář o majetek stará. „ČEZ jako současný vlastník, kterému byl majetek na základě zákona o privatizaci převeden, musí s tímto majetkem nakládat v souladu s platnou legislativou. Současný právní řád nestanovuje žádná konkrétní omezení a povinnosti při výběru kupujícího v případě prodeje majetku společnosti třetí osobě,“ reagoval Ota Schnep, mluvčí ČEZ.
„Způsob prodeje zvolený pro bytový fond v Chomutově, Jirkově, Kadani a Klášterci nad Ohří proto považujeme za jediný právně čistý a realizovatelný v podmínkách podnikatelského subjektu,“ dodal.
Téměř dva tisíce bytů v Chomutově, Kadani a Klášterci se má navíc prodávat za zcela jiných podmínek, než ČEZ prodával byty třeba v Mělníku. Tam měli nájemníci přednost a získali je za stanovenou cenu podobnou ceně bytů privatizovaných městem.
„Proč se máme o byty, které ČEZ zadarmo získal s někým přetahovat, když to jinde nebylo. To se mi nelíbí. Žádám v petici generálního ředitele Martina Romana, aby způsob prodeje zdejších bytů přehodnotil,“ řekl MF DNES Kucharský. „Způsob prodeje bytového fondu byl vedením společnosti detailně zvažován. Rozbor podložený právními stanovisky ukázal, že vyhovuje pouze prodej po technologických celcích (tedy celých domech nebo několika domech s jedním výměníkem, pozn.red.) formou nabídkového řízení. Prodávající, který postupuje touto formou, není ze zákona povinen učinit nabídku stávajícím nájemníkům,“ konstatuje mluvčí Schnep.

Kdysi politici pomohli Podobnou situaci řešili před dvěma lety lidé z takzvaných hornických bytů na Mostecku, Chomutovsku a Teplicku. Místo nízkých cen z devadesátých let, za něž se prodávaly hornické byty v okolí, po nich chtěl majitel bytů - stát - současnou tržní cenu. Po protestech, peticích a demonstracích se nakonec jejich nájemníci domohli toho, že byty převzala od státu města, která je privatizují za nižší než tržní ceny.
Tehdy jim pomohli politici. I lidé z elektrárenských bytů se na ně proto obrátili. Oslovují všechny místní poslance bez rozdílu politické příslušnosti. „Určitě se budu ČEZu ptát, proč má jiný metr na prodej bytů tady a jiný jinde a proč se snaží prodat nájemníkům byty za nepřiměřeně vysokou cenu,“ uvedl Přemysl Rabas, poslanec za zelené, kterého Kucharský oslovil jako prvního. „Budu hledat pomoc naprosto všude. Pokud se nám nepodaří rozhodnutí o způsobu prodeje zvrátit, budu se snažit udělat Česku ostudu v zahraničí. Ať svět vidí, jak je tu možné vydělávat na někom, kdo už danou věc mnohokrát zaplatil, a na věci, o kterou se prakticky nestarám,“ prohlásil Kucharský.
Foto popis| ŠÉF ČEZu. Firma, které šéfuje Martin Roman, se rozhodla prodat byty, v nichž žijí bývalí zaměstnanci.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář