Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČEZ mění pravidla pro prodej svých bytů

12. 12. 2008
ČEZ mění pravidla pro prodej svých bytů

12. prosince 2008 0:00

Kadaň - Energetická společnost ČEZ mění přístup k prodeji bytů, které má v Kadani, Chomutově, Jirkově a Klášterci nad Ohří. Jejich obyvatelé dříve ostře protestovali proti tomu, že je firma nenabízí přednostně nájemníkům, ale chce je prodat po celých domech v nabídkovém řízení. Získal by je ten, kdo dá nejvíc.
ČEZ po vlně kritiky slíbil, že svůj postoj přehodnotí a pravidla prodeje změní. K přehodnocení již došlo, na tom, že se budou prodávat celé domy nejvyšší nabídce se však nic nezměnilo. Elektrárenský gigant se prodej jednotlivých bytů nájemníkům rozhodl přehodit na budoucího vlastníka činžáků.
„Nový vlastník bude povinen do určitého termínu učinit prohlášení o bytových jednotkách a pak je nabídnout k prodeji stávajícím nájemcům,“ uvedl Jan Kalina, generální ředitel ČEZ Správa majetku.
Přirážka 10 procent Cenu bytů navíc bude smět nový majitel nemovitosti navýšit nejvíce o deset procent oproti kupní částce. „Desetinové navýšení ceny tvoří zhruba poplatky z administrativních a legislativních úkonů,“ doplnil Ota Schnepp, mluvčí ČEZ pro severní Čechy.
Nový přístup elektrárenské společnosti je sice k nájemníkům vstřícnější než původní postup, přesto je příliš neoslovil. Podle Václava Kucharského, autora petice proti prodeji bytů ČEZu, jde jen o jiný způsob, jak z obyvatel starých paneláků získat za byty co největší peníze.
„Pořád jsme u stejného problému - chtějí prodat staré byty za takzvaně tržní cenu, místo aby nám je nechali za zbytkovou. Přeci nám nechtějí namluvit, že když je nějaká firma koupí za miliony, tak je bude prodávat nájemníkům za desetikoruny. Když už domy někdo koupí, nebude to dělat kvůli charitě, ale aby z toho měl zisk. A my za ně stejně zaplatíme víc,“ řekl Kucharský.
„Bojím se, aby se po prodeji nějaké realitce nestaly z domů, kde žijme, další Janovy, kam někdo odstěhuje své problémové neplatiče,“ doplnil. „Je jasné, že nový nabyvatel domů bude chtít něco vydělat. Kromě bytů s řádnými nájemníky však odkoupí i 177 bytů s neplatiči nájemného s dluhem vyšším než padesát tisíc korun. Může je tedy vystěhovat a jejich byty prodat za tržní hodnotu,“ upozornil Schnepp.
Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář