Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dlouhý boj o byty skončil

4. 8. 2009
03.08.2009 - (ton) - SEVERNÍ ČECHY - str. 11
Boj o byty ČEZ skončil
 

KADAŇ – Boj nájemníků někdejších stabilizačních bytů společnosti ČEZ za levnější privatizaci jejich domovů skončil. Po měsících tahanic prodá elektrárenská společnost metr čtvereční obytné plochy za 1075 korun, s desetiprocentním navýšením pro prostředníka prodeje pak zaplatí nájemníci 1183 Kč.
„Například čtyřiašedesátimetrový byt vyjde na necelých 76 tisíc korun. Kupující musí samozřejmě také zaplatit poplatky s převodem související,“ uvedl Václav Kucharský, který nízkou cenu pro své sousedy vybojoval.
Proti způsobu prodeje a cenám protestovali nájemníci pod jeho vedením už od loňského léta. Demonstrovali a podepisovali petice tak dlouho, až se elektrárenský gigant začal jejich návrhy zabývat. Podařilo se jim prosadit, aby vlastník budov v Chomutově, Kadani a Jirkově promítl do ceny zanedbanost bytů a investice, které nové majitele čekají.
Prodávat se bude přes firmu Murom. Ta se musí zavázat, že do půl roku převede bytové jednotky na nájemníky, a to bez jiných přirážek, než je poplatek za převod.
Nové vlastníky však nemine povinnost zaplatit daň z převodu, a to z odhadní ceny bytu. „Jsme spokojení, cena bytu je mnohem nižší, než byla původní nabídka,“ uvedla jedna z nájemnic, Jitka Vavrová z Chomutova.

 Právo - Ústecký kraj

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář