Jdi na obsah Jdi na menu
 


PŘEVZATÉ INFORMACE od MUROMU

20. 4. 2010
Informace společností Murom a.s. a JT consulting s.r.o. k přípravě projektové dokumentace pro revitalizaci Vašich bytových domů
 
Vážení nájemníci a členové přípravných výborů,
V minulých dnech se objevila řada spekulací a zavádějících informací ve věci přípravy a možností úprav projektové dokumentace vašeho domu. Není pravdou, že by jste Vy jako členové přípravného výboru (SVJ) nebo ostatní nájemníci neměli možnost měnit a upravovat ve spolupráci s projektantem dokumentaci k revitalizaci vašeho domu.
Všechny vaše změny, které jsou z hlediska estetického, ekonomického, hygienického či právního možné a vámi odsouhlasené, budou následně zapracovány do realizační projektové dokumentace. Pouze okolnost, že k podání žádosti o dotace ze Zelené úsporám v kombinaci s programem Nový panel je nutné mít k dispozici platné stavební povolení, vedla společnost Murom a.s. k podání žádosti o stavební povolení v určitém předstihu na příslušné stavební úřady. Vždy se však počítalo s následnou možností úprav projektové dokumentace.
Projektová dokumentace Vám předložená řeší pro všechny bytové domy základní komplexní revitalizaci, která je optimalizována pro dotační programy Zelená úsporám a Nový panel z hlediska poměru nákladů na realizaci, výše dotace a úspor nákladů na energie. Navržená opatření jsou podložena energetickým posudkem, auditem a energetickým průkazem budovy.
Nadstandardní energetická opatření, jako jsou trojskla u nových oken, větší tloušťka izolantu fasády (14-16 cm), nadstandardní zateplení střechy, zateplení stropu suterénu apod. , je nutné pečlivě zvážit zejména v poměru ušetřených nákladů na vytápění a ceny realizace takovýchto opatření. I v tomto ohledu Vám vyjdeme maximálně vstříc a všechny Vámi navrhované úpravy posoudíme z hlediska ekonomiky rekonstrukce vašeho domu a následně případně zapracujeme do realizačního projektu.
Drobné úpravy projektu (sítě na ptáky, úprava vchodů, tloušťka izolantu fasády apod.) nemají zásadní vliv na stavební povolení a budou řešeny po konzultaci se stavebním úřadem pouze změnou projektu.  Podstatné změny projektu (přístavba zádveří, nový výtah apod.) je nutné projednat se stavebním úřadem a postupovat dále v režimu změny stavby před dokončením případně zajistit samostatné stavební povolení.
Tyto úpravy projektu však nemají vliv na maximální urychlení možnosti podat žádosti o dotace na projektovou přípravu a vlastní realizaci! Navíc všechny zvolené úpravy včetně vyřízení nezbytných povolení a konzultací na stavebním úřadě budou společností JT consulting provedeny bez navýšení ceny projektové dokumentace.
Věříme , že jsme Vám dostatečně objasnili zvolený postup a těšíme se na další úspěšnou spolupráci nad projektem vašeho domu.
 

Murom a.s.                                           JT consulting s.r.o.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Re: panu Kdokoliv

(Karel S., 10. 5. 2010 13:02)


Váš komentář zřejmě komentuje úplně něco jiného než příspěvky na tété stránce. Zatím zde,(až na Vás), nikdo nikoho neuráží a nepomlouvá. Též o p. Kucharském tu žádná řeč nebyla. To jen ve vašem zbytečném příspěvku.

Re:Cena projektu a dalším lidem

(Kdokoliv, 22. 4. 2010 11:58)

Tak podívejte paní Dvorská, to už tady bylo, že si vždycky někdo myslí, že právě on má tu jedinou pravdu. Beztrestné pomluvy a urážky ostatních, to Vám osobně a dalším lidem Vám podobným jde moc dobře. Můj děda vždycky říkal, že krysy lezou na světlo, až všechno slušné jde spát. Měl určitě pravdu i když v dnešní době někde lezou z děr i za světla. Proč se musí každý, kdo dělá dobro ostatním, nakonec snad ještě obhajovat. Panu Kucharskýmu by jsme se na ulici měli klanět, jako něčemu moc vzácnému. Proč si už lidi nepřiznají, že tento člověk pro nás tisíce nájemníků na celém okrese zařídil a pořád zařizuje věci na které nikdo z nás nestačí a nikdy nestačil. Který Váš kamarád, poslanec, soused nebo někdo kdo Vám je blízký, se o Vás postaral jako tento jediný člověk. Proč musí někteří z nás pomlouvat tohoto jedinečného člověka, že se obohatil, protože by to jinak přeci nedělal. Proč naopak někdo veřejně nenapíše do všech možných novin a médií, že mezi námi skromně žije člověk, který od nikoho nic nechce je těžce nemocen a přesto nám jen pomáhá a pomáhá. Nikde nepopisuje každodenní honičku a únavnou práci, kterou dělá přestože se musí setkávat s pomluvami a ubohostí lidí. Ano tento člověk nám ukazuje, že to jde jinak než žijeme a to je ta příčina proč ho někteří chceme urážet. Chceme zakrýt svojí špatnost, tak beztrestně hodíme špínu na toho druhého a ještě raději upozorníme a ukážeme jak je špinavý. Vůbec nám přitom nevadí, že je právě ušpiněný protože jsme tomu na vině.

Schůze v Chomutově

(Marian, 22. 4. 2010 8:45)

Nerad píšu o něčem, do čeho mi nic není, ale po přečtení příspěvků mi to nedá, protože tuto problematiku znám.

Včera proběhla schůze v Chomutově, které jsem se také zúčastnil a kde bylo vše vysvětleno. V krátkosti:

ano, máte pravdu. Cena projektové dokumentace se pohybuje v mnohem menších částkách.
Jak ale bylo včera řečeno, Vámi uváděná cena není za projektovou dokumentaci, ale v této ceně je také inženýrská činnost pro získání stavebního povolení, jednání s dotčenými orgány státní správy, dále energetické výpočty (odborný posudek TNI pro dotaci Zelená úsporám, Průkaz energetiské náročnosti budov pro Stavební povolení a Energetický audit potřebný pro stanovisko PIS, které je potřeba pro dotaci Zelená úsporám). Dále je zde například výkaz výměr a položkový rozpočet.
Pokud vím, jsou zde započítány projektové práce během výstavby a asistence při kolaudačním řízení.
Je zde i započítána administrativní činnost pro podání žádostí dotace Zelená úsporám a Nový panel, včetně zajištění všech potřebných dokladů pro vyplacení dotací po dokončení prací. Věřte, že tato administrativní práce je velmi obsáhlá....
Myslím, že jsem ani nevypsal vše, co bylo včera zmíněno. To asi tak k ceně projektu

A zateplení: než něco napíšete, zeptejte se jiného SVJ, jaká je jejich reálná úspora tepla po zateplení objektu. více nemá smysl psát.

K dalšímu se skoro ani nemá cenu vyjadřovat, vše bylo řečeno včera. Jen snad stojí za zmínky, že výběrového řízení se může účastnit každý a konečného dodavatele si určí každé jednotlivé SVJ...

pro Vlasta Dvorská

(Tomáš, 22. 4. 2010 7:40)

Dobré ráno,ve svém příspěvku uvádíte trochu nepřesností.Není pravda,že za nájemníky hovoří a rozhodují nikým nezvaní lidé.V každém z našich domů a stejně tak i v tom vašem jistě proběhla prvotní schůzka nájemníků,kde tito lidé,kteří byli ochotni jak pro sebe tak i ostatní něco udělat byli zvoleni a odsouhlaseni většinou nájemníků.Pokud se někdo nechtěl zúčastnit,jeho problém.Pokud někdo nemohl,byla možnost svůj názor předat prostřednictvím sousedů nebo pracovníků sp.Murom.
Váš výpočet ohledně splácení ceny zateplení je poněkud zavádějící.Počítáte s částkou 25/m2 po dobu 20ti let.Je mi stydno,rozepisovatse o rozdělení této částky na splátky úvěru,běžnou údržbu domu,vytváření rezervy pro nenadálé příhody a havárie ap.Zkuste se poptat tam,kde SVJ již působí a jak to funguje.
Píšete,že zateplení nemá smysl,neboť zlepší tepelnou pohodu pouze o 1stupeň.Nejsem odborník,je to možné u specificky situovaného bytu.Pokud je ale prokázáno,byť na základu odborných výpočtů,že se tepelné ztráty sníží v rozsahu asi 40-50% na celý panelák má to snad značný význam.
Jedinou snad trochu správnou informaci vidím v ceně projektu.Jak jsem uvedl,nejsem odborník,ale nájemník jako Vy a jde mi tedy o stejnou věc jako Vám.Dotazy u lidí pohybujících se v oboru projekce a stavebnictví jsem získal podobné informace.Doufám tedy,že zde ještě dojde k jednání o posunu ceny,až budou projekty dopracovány a bude možno celkové náklady na projekt přesně vyčíslit.Dotace na vytvoření projektu by ale měla posléze přijít na účet SVJ a nikoliv Muromu jak mylně uvádíte.
Chápu,že máte starost a z Vašeho příspěvku je cítit rozhořčení ale tento způsob komunikace nám nyní v ničem nepomůže pouze způsobí dohady a zmatky mezi nájemníky.Když se budeme dohadovat nad doměnkami,nesprávnými informacemi a výmysly jak dopadneme?
Jako nájemník v nejistotě bych uvítal přesné informace podložené důvěryhodným pramenem či odkaz na odborný výpočet.Ne bláboly a nesmysly,které a jistě nejen mě kazí klidný spánek a vyvolávají zbytečné obavy a nejistoty v již tak dost komplikované situaci.Budu Vám velmi vděčný,když uvedete přesné a ověřené informace,na základě kterých by naši zástupci mohli vyvolat jednání se sp. Murom ohledně konečné ceny projektu.

Ach jo

(Martin, 22. 4. 2010 6:38)

Vážená paní Dvorská, Váš příspěvek snad ani nemá cenu komentovat, protože je plný naprostých nesmyslů, jak z hlediska dotací, tak technických a finančních záležitostí. Vy o celé věci nevíte evidentně vůbec nic. Nechte si proto Váš dům třeba spadnout na hlavu a plaťte za teplo i nadále více (tvrdit, že zateplení domu nic nepřinese je silná káva). Vy jste typický příklad lidí, kteří umí jen kritizovat, i když evidentně o celé věci mají naprosto nesmyslné informace. Jen jsem zvědavý, co budete vyprávět lidem ve Vašem domě, až ostatní domy budou zrevitalizovné, budou výrazně šetřit na teple a nebudou muset řešit havarijní stav domu, zatímco Váš dům bude řešit zatékání okny, zatékání spárami mezi panely, plísně, daleko vyšší platby za teplo... Ano, všechno něco stojí, je nutné si vzít úvěr, nicméně revitalizace je naprosto nezbytná i s ohledem na životnost celého domu. Vaše uvažování naprosto odporuje názoru celé odborné veřejnnosti. Nebo nám opravdu chcete tvrdit, že všichni vlastníci v těch tisícovkách zrevitalizovaných domů jsou "pitomci"? A proboha kdy jindy to udělat, než nyní, kdy se nabízí možnost získat přímé dotace? Vaše naprosto nesmyslné úvahy okolo projektové dokumentace již opravdu nemá smysl komentovat. Slušné a inteligentní nájemníky budou informovat jejich ZVOLENÍ zástupci, kteří jim jistě předají relevantní informace.

Cena projektů

(Dvorská Vlasta, 21. 4. 2010 23:22)

Zástupci Muromu nás prozatím informovali, že připravují projekt o který se je nikdo neprosil( neobjednané služby) a že cena projektu se bude pohybovat od 180 do 280 tis. a že za jako vlastníci vyřídí žádost o dotace. Proč by né vždyť na tento projekt vlastník dostane dotaci od státu cca 100 tis/BD Pokud by si VBJ poptali tuto dokumentaci sami stál by je projekt pro 7-dmi podlažní dům jen na dotaci pro zelená úsporán 35 tis a ještě by byli v plusu za přidělenou dotaci.A to nemluvím o množstevní slevě za opakovaný projekt, neboť se jedná o typové domy. Je zajímavé ,že Murom něco připravuje ( prý levně, ale ve skutečnosti je to 10x dražší) a nemluví o tom co to bude stát. Proč ? Mluví s domnělými zástupci VBJ , které nikdo nevolil a kteří nemají pravomoc odsouhlasit zadlužování lidí v následném zateplení panelového domu, které se má prý pohybovat na 1 BJ prý kolem 130 tis s dotací.Ikdyž si zástupci Muromu nechali vychytrale podepsat prostřednictvím domovníků,kteří strkali lidem ve dvěřích pergamenový papír, že jim budeme na zateplení přispívat cca 20 let do fondu 25 Kč/m2 což je 400 tis /BJ. Pokud si ale nájemníci dokáží udělat výběrové řízení podle jimi zadaného projektu,za 35 tis ( na což jim také slouží dotace za projekty na odborný dozor) budou na této ceně i bez dotace. Navíc by měli zvážit návratnost investice, neboť to co navrhuje Murom je neekonomické a jen zateplení stěn má návratnost 30 let, přičemž životnost kontaktního zateplovacího systému je při správné údržbě , kterou nikdo nedělá je 20 let! Pro střední byty, které i nyní většinou nemají potřebu topit jde jen o zlepšení vzhledu budovy za drahé peníze. Při kompletním zateplení dojde jen k zlepšení tepelné pohody v bytě pouze o jeden stupeň. Murom by měl říci cenu za projekty a co nejrychleji byty převést na VBJ, ať se pak rozhodnou jestli takhle drahý projekt chtějí nebo se obrátí na levnější projektanty a dodavatele, kteří tuto službu umí poskytnout výhodněji a tranparentněji. Murom pro nás kromě zvýšení nájmu nic neudělal a protahuje předání bytů z důvodu čerpání dotací a neprůhledných výběrových řízeních na zateplení. Předejte k prodeji to co máte dělat tj.byty s doklady a dokumentací pro stavební povolení. Tyhle hrádky nad Vámi zpracovanou dokumentací pro dotaci Zelená úsporán jsou hodně drahé. Už máme dost těch lidí co říkají, že se starají, zatímco jim jde jen o namaštění kapes. Murom taky za jejich správy nepředvedl ani nimimální údržbu. To že si mastili kapsy na Čezu za domělé opravy a revize na našich panelových domech každý ví , ale úplatky jsou hodně vysoko. Nechceme už tuto péči, je ve stejném duchu.